Prohledat tento blog

pondělí 12. června 2017

Mrakoplašův koláč s mákem

Tento víkend jsem nepekla ani sama, natož s dětmi... Popravdě pro mne, mlsnou hubu, byl vrchol sebezapření smažit pro celou rodinu řízky s vědomím, že já je jíst nebudu, neb mám v hubě čerstvý díry po vytrženejch osmičkách.. natož ještě něco dobrýho píct. Tudíž jsme svorně mlsali zmrzlinu.
Naštěstí už nějakej čas trpím tendencemi si svoje pečené výtvory fotit, i když teda ve dvou případech ze tří si na to nevzpomenu dřív, než toho děti půlku stihnout sníst...
Takže dnes pro vás vylovim z galerie svého tabletu "Mrakoplašův koláč s mákem" ;-)

Kdysi, na podzim 2003, jsem si dělala autoškolu na Letný, po ní jsem s oblibou chodila na úúúúžasný linecký makový koláč do jedné pekárny na Kamenický... a odtamtud pak na přednášku do Veletržního paláce, na který jsem téměř vždy usnula, z části únavou z autoškoly, z části proto, že na přednáškách byla tma, neb se promítaly diáky výtvarných děl a k tomu hrála hudba... a z části možná i tím mákem v tom výbornym koláči.
Dlouho jsem měla snahu pak ten recept napodobit..., až jsem došla k následujícímu:

Na náplň:
cca 130 g máku
cca 60 g moučkového cukru
cca 250 ml mléka

Na těsto:
cca 250 g hladké mouky
5 lžic cukru krupice
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
cca 100 g másla
1 vejce

mouka na vál, hladká

Mák umeleme a spolu s cukrem uvaříme v mléce.
Na vále promícháme hladkou mouku s oběma cukry a práškem do pečiva.
Přidáme na plátky krájené změklé máslo, vetřeme.
Přidáme vejce. Promícháme a vypracujeme těsto.
Chová se jako lepivější linecké.
Podsypeme moukou a vyválíme lehce do kruhu, vložíme do olejem vymazané koláčové formy, přebývající těsto, cca 1/3 odeberem z krajů.
Propícháme vidličkou
Potřeme makovou náplní
Zbytek těsta prohněteme s hrstí hladké mouky, rozválíme na tenčí plát, kterým překryjeme koláč, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 45 minut.

Ovšem při posledním pečení mě nějak políbila můza a já si trochu mletého neuvařeného máku a kapičku bílku schovala. Těsta jsem pak z formy odebrala trochu míň, asi 1/4 a vyválela jsem ho do tvaru mágova, nebo vlastně "mákova", klobouku. Tím jsem ozdobila mákem naplněný koláč. Nakonec jsem klobouk trochu počmárala bílkem, na něj nasypala mák a ten přebytečnej jsem odfoukla.... a následně koláč upekla...


Pečení s dětmi je radost... pečení pro děti taky ;-)



A jakže to bylo s tim "mákem"... vybavíte si taky, jak se Dvoukvítek ptal Mrakoplaše, jestli nezná nějakýho čaroděje... a ten si ukázal na klobouk a zeptal se ho, jestli ví, co to znamená a Dvoukvítek mu na to odpověděl: "Že nevíš, jak se to píše?"
Tak tak...
Kdo neví, ten si může doplnit znalosti četbou kvalitní literatury. Konkrétně zavítat do Pratchettovi Zeměplochy;-).

3 komentáře: