Prohledat tento blog

pátek 13. října 2017

Jaro, Léto, Noc...


Dnes se s vámi chci podělit o svoje nadšení z dalších knížek.
Jde o knížky německé ilustrátorky Rotraut Susanne Bernerové.
K loňským Vánocům dostaly naše děti tři z pěti titulů. Jaro, Léto a Noc.
K těm letošním Vánocům se mi povedlo sehnat i ty dvě zbývající... Podzim a Zimu. 
Už se moc těším, až se do nich s dětmi "začteme". To "začteme" je v uvozovkách schválně. V těchto knihách totiž není text. Jen pár vět na zadní straně knihy, které vás trochu navedou, jak v knize s dětmi "číst". I tak se v nich ale odehrávají více než zajímavé příběhy. A pokaždé když knihu znovu otevřeme, najdeme v ní něco nového, čeho jsme si dosud nevšimli. 
Občas si je prohlížejí kluci. Častěji pak naše holky. Často si prohlížíme společně a povídáme si o tom, co kde vidíme, co se tam děje... listujeme tam a zase zpět, abysme zjistili, co kdo dělal předtím a co potom. U třetí navíc oceňuju ten aspekt, že se jí pomocí toho povídání pokouším víc rozmluvit, neb jak už v některých z minulých článků padlo, je to u ní s řečí nic moc... A někdy... někdy si v nich prohlížím úplně sama... a strašně mne to baví :-). Ovšem děti mne v tom samotnou většinou moc dlouho nenechaj.
I dnes, jak holky viděly, že si ty knihy v kuchyni rozkládám na podlahu, že něco z nich nafotim pro tenhle článek, hned byly obě u mne a musely mi asistovat... což je vždycky sranda, tohle focení s asistencí,... než to zaostří, tak najednou máte v záběru ruku, nohu, hlavu přes půl knihy, jinou knihu... a nebo je focená kniha pryč ;-).

V každé knize se objevuje na začátku stejný dům a dále stejné město, objevují se tam i mnohé stejné postavy.... a pokaždé něco zajímavého prožívají. Příběh se táhne od začátku knihy až nakonec.... Z domu, přes město až do parku. Tady třeba vidíte, co se děje v domě a kolem něj na Jaře.

Tentýž dům v létě... Třetí jako obvykle ukazuje, že její oblíbená hrdinka, holčička z druhého patra, čůrá... "A atýnet etá na ní"... tedy: Tatínek na ni čeká před domem ;-).

A dům v noci...
To srovnávání mne taky strašně baví ;-), položit si knihy nad sebe všechny otevřené na "stejné" straně, a pozorovat co kdy, kde...

Tady je vidět kostel a kulturní centrum a stavba školky... tatínek holčičky (tý co v Létě čůrá) je asi nějakej stavbyvedoucí, či co, a přijel zkontrolovat, jak pokračuje práce na nový školce... a schválně: Kdo najde tu holčičku?

V létě stavba školky pokračuje...

A takhle vypadá již dostavěná školka o rok později, ve vlahé letní noci... Už se těším, jak si v Podzimu "přečteme" o jejím otevření... neb jak se píše o obrázek výš "Školka bude otevřena v říjnu". :-)

Na náměstí se toho děje taky spoustu zajímavého...

Pořádaj se bleší trhy a bydlí tam pan zubař a učitelka klavíru...

I v noci je tam rušno... tuhle scénu miluje druhorozeňák... Drama musí bejt ;-)

A na samém konci města, za benzínkou, nádražím, stavbou nové školky, náměstím a obchoďákem je park...

V létě se v něm slaví...

... i v noci :-)

Jednotlivé stránky na sebe plynule navazují...aneb dům a vedle něj malá farma...

... benzinka a nádraží...

... za nádražím školka... (Nejmladší má slabost pro knížky, i v knize ukazuje na regály plné knih v knihovně ;-).)

... a kulturní dům a pak náměstí...

...obchodní dům...

... a za ním park. 

Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjí příběh města i jednotlivých postav během každé z knih i v průběhu celého cyklu. Kdo koho kde potká, kdo se s kým seznámí a jak se to s kým vyvine dál.. Kdo kde něco ztratí, kam to osud zavane. Kdo něco zahodí a co tím způsobí. Kdo co dělá v létě, co na jaře, co v noci...
Třeba je tam pár, co se v jedné knize za lehce dramatických okolností seznámí, v druhé má rande... a o rok později je šťastně v naději... Taky zvířata tam mají svoji roli... třeba ta liška v Jarní knize... V Noci se zase ulicemi potuluje mýval... A mimino knihu od knihy taky roste... 
Zkrátka živé městečko plné příběhů.

Vážně se moc těším, až se spolu s dětmi dozvím, co se dělo v Zimě a co na Podzim :-)

A rozhodně celou řadu vřele doporučuju ;-)
Byla jsem šťastná jako blecha, když se mi podařilo v létě na netu sehnat oba chybějící díly, které loni touto dobou nebyly v nabídce.

Tak, to bylo:
A o těch zbylých třeba někdy příště, až se v nich s holkama trochu rozkoukáme ;-).

Update:
Článek o Zimě a Podzimu je zde :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat