Možná vzpomínáte, že loni a předloni jsme dělali víno a likér z bezinek... Letos jsme z něj dělali sirup...
A řeknu vám, že sirup z bezinek byl proti tomuhle šípkovýmu děsně na pohodu.
Otrhat ty bezinky sice chvíli trvá, ale aspoň se jejich sběr obejde bez krve...
Takže jsme nasbírali jen tak do trojdecky.
A pak, všechny ty šípky rozkrojit, zbavit semínek a těch píchavejch chloupků... No "práce pro vraha", jak se říká...
Pak je potřeba to tak půl hodinku povařit do měkka.
Hezky to zalejeme v hrnci, jen tak zlehka. Odhaduju, že jsme tam mohli dát něco kolem dvou deci vody.
Nechat zchladnout.
Propasírovat důkladně přes sítko.
Přimíchat asi 250 cukru na sirup od dr. Otkera, hezky míchat do rozpuštění.
Pak zase přivést do varu, tak na pět - deset minut.
Vypláchnout si sklenici vroucí vodou a sirup do ní slít.
Tak, a máme zásobu vitamínového sirupu, pro letošní podzim :-).
Před dvěma lety jsme měli rakytníkovej... a byly jsme tenkrát prve nachcípaný až o Vánocích, tedy asi tři týdny po tom, co nám došel...
Tak jsem zvědavá na srovnání ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat