Prohledat tento blog

pátek 7. července 2017

Týpí

Týpí... už asi rok, možná dva jsem po něm na internetu pošilhávala.... "Jo! To by bylo něco, pro ty naše prcky... ale do toho našeho malého bytu se to nevejde... Tak třeba se poštěstí a budem mít ten domek se zahrádkou..."
 Teď v lednu už to chvíli vypadalo nadějně... už jsme řešili, co kde by v tom domě bylo, co opravit nejdřív, co potom... manžel už se těšil, že tohle léto vyžene děti na zahradu, nafoukne jim bazén... a já si v duchu říkala: "Jo! A já jim konečně ušiju to týpí!"
Jenže...banka, že takovou ruinu do zástavy nevezme... a bylo... Nu nezbejvá, než říct si, že to z nějakýho důvodu nemělo bejt, a doufat, že na nás čeká v dohledné době někde něco lepšího... a že to bude opravdu v době dohledné, aby si tu zahrádku děti patřičně užili... ještě jako děti, a né už jako banda poněkud znuděnejch puberťáků... ;-)

Ale... ale čas od času jezdíme k manželovu strýci "na barák", jak on (strýc) říká... a tak si tu zahrádku užívaj aspoň tam... takže jsem se rozhodla, že nebudu s týpíčkem čekat, zda se poštěstí domek a zahrádka vlastní... ale ušiju ho už teď na léto... na tu zahrádku u strejdy až tam s dětma pojedem ;-)

A s váma se podělim o to, jak to týpí vznikalo...

Po nějakym tom hledání inspirace na netu, zjištění, že někdo to šije čtyřstranný, jinej pětistranný a ještě jinej šestistranný... jsem se rozhodla pro to čtyřboký, neb mi i vzhledem k podlážce přišlo konstrukčně na šití nejjednodušší. Následovalo čmárání, propočítávání dýlek jednotlivejch dílů ze všech stran a tak vůbec... 
Vložim to velký... kdyby vás zajímaly čísla, k nimž jsem došla, tak ať je vidíte ;-)

(Pokud to přece jen nevidíte, tak vězte, že základna a tudíž podlážka (to jako ta deka dole, co má v rozích všitý očka, do kterejch se zastrčí dolní konce těch tyček) má 130 x 130 cm. 
Dolní strana každého dílu tak má taky 130 cm. Boční 135 cm. A nahoře to rovný je cca 8 - 10 cm. Čelní strana se skládá ze dvou polovičních trojúhelníků... tak jak je nakresleno na obrázku. 
Okýnko má asi 25 cm v průměru a ta záclonka je 30 x 30 cm. 
Tunýlky  (4 ks) na tyčky jsou 135 x 10 cm. 
Pruhy na očka (4 ks) cca 18 x 10 cm, ty jsem pak šila tak, aby byly čtyřvrstvý tedy přeložit po délce z obou stran do středu a pak napůl a prošít.)

Pak hurá do železářství k Petýrkovi pro metr padesát dlouhý dřevěný tyčky, potřebný látky jsem vybrala z domácích zásob a šilo se :-)


Tedy ponejprv se znovu měřilo a stříhalo... Vlevo vzadu vidíte na střed přeloženej díl s vystřiženym oknem... a z kostiček právě odměřuji na podlážku...

Naše nejmladší to musela zkontrolovat...

Dokud to neprošlo kontrolou, stříhat prostě nemožno...

Okýnko začistit a zároveň olemovat šikmým proužkem.

Sešít čtyři kousky šikmejch proužků, o délce cca 35 až 40 cm... dva přijdou na dveře a dva na okýnko...

Přes okno položit čtverec, založený na krajích a spolu s dvěma tkalounky hezky našít záclonku. Tkalounek je přeložený přes okraj záclonky, půlka je ho pod okýnkem a půlka navrchu.

Hotové okýnko  i se záclonkou/stříškou. 

 Pak dvakrát založit a prošít horní i dolní lemy na všech dílech stanu, krom předního, a taky na kostkovanejch pruzích, v nichž budou provlíklý tyčky.



Přední díly stanu nejprve každý zvlášť začistit do kostkované části, našít a otočit dopředu, pak v horní polovině (bílé části) sešít.

Šev zůstane vpředu a tak jsem ho ozdobila kraječkama, co už nějakých patnáct let schovávám v pokladech, a který jsem kdysi odpárala ze staré, žehličkou propálené halenky...

Hotový přední díl

V polovině kostkované části jsou přichyceny šňůrky na zavázání

Jednotlivé díly sešpendlit a mezi ně před tím vložit přeložené pruhy... po sešití tak na lícové straně vznikne tunýlek pro tyčky.

Sešijeme... u vázaček opatrně...

A začistíme cikcakem.
Stan je hotový, ale ještě to chce podlážku.
Dva stejné čtverce látky, čtverec vatelínu a čtyři proužky, přeložené, prošité...

Složit na sebe... mezi vrstvy látky do každého rohu přeložit proužek, tak aby vzniklo po sešití očko na dolní konec tyčky.
Sešít, sestřihnout rohy, otočit. Prošít v kraji kolem dokola...

A pak ještě pro lepší pevnost prošít.. třeba tak, aby vzniklo devět čtverců ;-)

Hotový stan jsem hned zkusila sestavit... zabral většinu volného prostoru v pokoji...

A naše nejmladší ho hned šla otestovat :-)

Kontrola oken :-)



Tak že prej dobrý...

A že už v něm zůstane... :-)


Tak jsem jí ho aspoň na chvíli nechala... ale už je zabalený a schovaný a já se těšim, co na to ti tři starší, co jsou tenhle týden u babičky... a budou to tak mít potom u strejdy jako překvapení ;-)


P.S.: Co se spotřeby materiálu týče, tak jsem použila:

čtyři dřevěný tyče o dýlce 150cm

2,6 m bílé látky o šíři alespoň 130 cm (před vysrážením cca 2,8 m)
4,3 m kostkované látky o šíři alespoň 130 cm (před vysrážením cca 4,6 m)
1,3 m vatelínu o šíři alespoň 130 cm

cca 1,5 m tý kraječkový bordury, můžou být třeba i bambulky nebo nějaká jiná lemovka
cca 2 m šikmého proužku na okýnka a vázačky
a cca 1m něčeho na zavázání hořejších tyček




Žádné komentáře:

Okomentovat