Prohledat tento blog

středa 3. května 2017

Představení aneb O nás

Na začátek by se možná hodilo trochu představit hlavní aktéry příběhů ze života čtyřmatky.

Tedy v jednom panelákovém bytě o dvou pokojích a kuchyni, žijí čtyřmatka, čtyřotec a jejich čtyři děti.
Nejstarší z nich se narodil v srpnu 2008 a aktuálně končí druhou třídu. Je to velice chytrej, hodnej a citlivej kluk. Občas až moc citlivej. Občas i vyloženě hysterickej. Maminky mající doma dítě s diagnózou ADHD budou mít celkem jasnou představu o čem teď mluvím... aneb zašli jste si ve škole na záchod a mezitím někdo stihl zamknout vchodové dveře? Pak vězte, že se z tý školy už nikdy, NIKDY, ale NIKDÝÝÝ nedostaneteeeeeeeee! Snažíme se tuhle jeho přehnanou emotivnost kultivovat a usměrňovat žádoucím směrem. Hodně nám v tom pomohl fakt, že si sám vybral z kroužků ten taneční a později ještě dramatický. Zdá se, že obojí mu prospívá, a že i věkem se to všechno zvolna zlepšuje.
Druhorozený je divoch. Rebel od narození. Narodil se před vánoci 2010 a jeho budoucí třídní učitelka už se na něj od září moc těší. Je to liška podšitá všema mastma mazaná (Druhorozenej, nikoli ta učitelka). Pořád vymejšlí jak by nás očůral. Je to strašně chytrej kluk. Člověk kolikrát zírá, co z něj vypadne. Taky je velice tvůrčí. Sám se nechal slyšet, že má: "TAK DOBRÝ nápady!" Furt něco vyrábí, kutí a všude po sobě zanechává nepořádek. Běhá, dupe, skáče, leze po stromech... a na první dobrou, či spíše nedobrou, by se rval... nosí domu šišky, klacky, kamení... a čtyřotce z toho může trefit šlak... Čtyřotec o Druhorozenym mimochodem říká, že je to přesně ten typ kluka, co se měl narodit tak o sto let dřív někde na vesnici, že běhat celej den po lese a lovit veverky prakem by mu přesně vyhovovalo... a mě, tedy čtyřmatce, nezbývá, než s tím plně souhlasit.
Třetí pak je maminkou vytoužená holčička. Hodná, krásná, šikovná a pečlivá. Dostala jsem jí v květnu 2013 jako dárek ke dni matek. Už to budou čtyři roky a to období vzdoru, co nakonec s lehkým zpožděním dolehlo i na ní, už konečně odeznívá... ale paličatá bude taky... no, má bejt po kom... a ačkoli čtyřotec tohle dědičný zatížení vyčítá často čtyřmatce, čtyřmatka dobře ví, že i on sám má v tomto směru máslo na hlavě. Třetí navíc skoro nemluví. Respektive mluví, ale člověk by k dorozumění se s ní potřeboval speciální slovník.  My jako její rodiče sice máme trochu přehled, že třeba "Incezna Ije" znamená "Princezna Sofie", nebo, že "Etěž!" znamená "Ještě!" :-D, ale občas jí ani mi nerozumíme.
A pak je tu Nejmladší. Malá kouzelná princezna. Speciální bonus nebes. Za měsíc bude slavit první narozeniny. A jak tak žvatlá, vypadá to, že v mluvení za chvíli předhoní starší sestru.
Čtyřotec jako většina otců hodně pracuje. Dojíždí autobusem za prací technika do půlhodiny vzdáleného města. Naštěstí "jen" třikrát až čtyřikrát do týdne, neb dělá dvanáctky... což ovšem taky neni extra terno, ale občas tak může být i v týdnu s dětmi, a trochu tak pomoct čtyřmatce se vším tím zaváděním dětí tu a onde.
A čtyřmatka? Čtyřmatka miluje čtyřotce a svoje čtyři děti. Miluje květiny, dobré jídlo, tvoření, knihy a dlouhý spánek.... což aktuálně moc nejde dohromady s tolika malými dětmi... Ráda peče a strašně nerada uklízí, což často zlobí čtyřotce. Má spoustu tvůrčích nápadů, ale strašně špatnej tah na bránu. Furt něco začíná a málo co dokončí. Často se cítí frustrovaná, že nemá na nic z toho co by chtěla dělat čas, ale přesto moc dobře ví, že by ten kolotoč se čtyřma dětma za nic jinýho nevyměnila.

Žádné komentáře:

Okomentovat