Prohledat tento blog

pátek 6. července 2018

Bavorské vdolečky



Tak nám to letos vyšlo tak, že poslední školní den letos třetí už nebyla ve školce, (vlastně jsem se o tom už zmiňovala v minulym článečku o dárečkách pro učitelky)... A smíte třikrát hádat, co bylo na ten den na jídelníčku ve školce... Ano! Bavorské vdolečky s kakaem!
Takže mi bylo jasný, že je při nejbližší příležitosti budu muset udělat ;-)... A vyšlo to hned tohle pondělí.
Vzhledem k tomu, že jsem je naposledy, a tuším že to tenkrát bylo podruhé, dělala přibližně před patnácti lety, prolistovala jsem kuchařky a
v jedné (Albert v kuchyni od jara do zimy) byl recept na vdolečky s jahodovou omáčkou... tak jsem se co se těsta týče přibližně inspirovala jím (byl v něm poměr hladké mouky ku polohrubé 1:2, nefigurovalo v něm máslo a celkově toho těsta bylo asi o třetinu míň... jo a taky jsem tam dala něco malinko jinýho místo v receptu uvedeného rumu).
Bylo to výborný a přitom to nebylo ani nijak zvlášť těžký, takže moc nevim, proč jsem k tomu měla takový léta blok... Budu je muset dělat rozhodně o moc častěji, než jednou za patnáct let...
A abych nezapomněla, takhle jsem je páchala já...

Bavorské vdolečky


Použila jsem:
2 hrnky hladké mouky
2 hrnky polohrubé
0,5 hrnku cukru krupice (krystal)
1 cukru vanilkový
cca 55g droždí
2 dcl mléka
3 lžíce másla
3 lžíce oleje
2 lžíce pampeliškového likéru
2 žloutky + 1 celé vejce

a navrch pak:
Povidla
2 vaničky plnotučného tvarohu (250 g každá)
250 ml smetany ke šlehání
asi pět lžic moučkového cukru

No, a taky olej na smažení (neni od věci se předem ujistit, že ho máte doma dost... ušetříte si to napětí, co jsem prožívala já, když jsemzjistila že oleje v lahvi ve skříňce je zaručeně málo a šla jsem zjistit, jestli ve skříni v předsíni je nějakej další, nebo ne ;-)...)

Do mísy jsem nasypala dva hrnky hladké a dva hrnky polohrubé mouky (můj hrníček má 250 ml ;)...)
Přidala jsem půl hrníčku cukru a taky ten vanilkovej cukr jsem k tomu rovnou přisypala..
Rozdrobila na to kostku droždí a třetinu další kostky k tomu.
V hrníčku jsem přihřála dvě deci mléka a polovinou přelila to droždí.
Pak to asi čtvrt hodinky vzcházelo, zatímco jsem si ve zbytku mléka rozpustila tři lžíce másla,  nechala to trochu zchladnout a přidala dvě lžíce pampeliškového likéru, co jsem z jara dělala z pampelišek, vody, spousty cukru a taky rumu... neb jedinej rum, kterej jsme doma měli byl právě v něm a pak ještě trochu v tom zbytku bezovýho likéru z podzima... ale ten pampeliškovej mi přišel do vdolků vhodnější ;-).
Když vzešel kvásek, přidala jsem do mísy žloutky a vejce, tři lžíce oleje a přilila to mlíko s rozpuštěným máslem a pampeliškovým likérem a vypracovala těsto.
Vyklopila ho na pomoučněný vál a rozválela na cca centimetr tlustou placku.
Vybrala jsem si sklenici, kterou jsem z těsta vykrájela osmapadesát koleček majících v průměru asi 4,5 centimetru. Naskládala je na ten vál, kterej jsem předtím znovu pomoučnila, přikryla je utěrkama, neb jedna byla málo, a nechala je tam skoro hodinu a půl kynout.
V receptu se teda psalo, že se maj nechat kynout půl hodiny... ale já se k tomu vzhledem k provozním nárokům naší domácnosti prostě dřív vrátit nestihla... a nevadilo to ;-)
Pak jsem dala na pánev rozpálit olej, jala se hledat novej, neb stávající došel,po úspěšné misi, jsem olej v pánvi doplnila na potřebnou hladinu a jak se rozpálil smažila jsem v něm vdolečky nejprve tou stranou na který ležely nahoru a pak z tý druhý, aby byly hezky zlatohnědý a skládala je na talíř vyloženej několika papírovejma kapesníčkama, neb papírový utěrky,který se na odsátí přebytečnýho tuku obvykle používaj doma nemáme. Vdolečků bylo tolik, že poslední várka se z tý hory na talíři sesypala... ale i tak jsme je do druhýho dne zmohli.

A abych nezapomněla, samozřejmě jsem je před podáváním ještě namazala povidlama a navrch přišel klasickej šlehanej tvaroh, aby to byly ty správný Bavorský vdolečky ;-)... To jsem ušlehala smetanu s cukrem a tvaroh přišlehala nakonec.

 Dobrý to bylo... jak už jsem psala,budu je muset dělat podstatně častěji :-).

2 komentáře:

  1. Ty jsem měla naposledy před mnoha lety ve školní jídelně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s chutí do nich... neni to tak složitý, jak se zdá ;-)

      Vymazat