Prohledat tento blog

pondělí 24. září 2018

Jak jsme s dětmi pekli pizzu

Možná si vzpomínáte, že jsem na léto měla s dětma takovej seznam, co všechno chceme o prázdninách stihnout... No letos jsme nakonec všechno nestihli, ale k tomu se možná ještě dostanu někdy příště... Ovšem upíct si spolu s dětmi doma vlastní Pizzu jsme asi týden před koncem prázdnin stihli! :-)


Přiznám se, že jsem toho dětem hodně předpřipravila...
Především těsto:
Nasypala jsem do mísy celé kilo hladké mouky, přidala dvě lžičky soli a špetku kmínu, zamíchala to, a do důlku uprostřed přilila něco mezi půl deckou a deckou oleje a asi decku teplý vody, rozdrobila do toho kostku droždí a posypala lžící cukru.
Nechala jsem to asi čtvrt hodiny stát, zamíchala, přidala ještě trochu teplý vody a vypracovala z toho těsto... Kynulo asi hodinu.

Mezitím jsem nakrájela na nudličky tři kuřecí prsa, mrskla je na pánev do rozpálenýho oleje, osolila, opepřila , přidlaa trošku oregána a špetičku kurkumy a smažila jen do lehkého nazlátnutí.

Nastrouhala jsem asi čtvrt kila goudy, nakrájela mozzarellu, rajčátka, olivy, jarní cibulku a asi pět žampionů. Otevřela konzervu s tuňákem. Vytáhla z lednice šunku a salám a připravila kečup a taky hustou smetanu, kterou jsem osolila špetičkou soli.

A pak už jsem volala děti ke kuchyňskému stolu, kam jsem to všechno vyložila.
Postupně si každý dítě vyválelo těsto a ozdobilo si dle chuti svoji vlastní pizzu.


Horní pizza je naší třetí, která všechny dobroty vršila hodně na střed a ta dolní našeho nejstaršího.

Tohle je už upečená pizza našeho druhorozeňáka, kterej ke stolu na moji výzvu přiběhl jako první. Ten si svoji pizzu důkladně zdobil pěkně podle středový souměrnosti, a fakt si dával záležet... a celou dobu při tom vykřikoval, jak ho to baví, a že je pizzař a že chce bejt pizzař a že bude pizzař... :-D

Tohle je pizza naší nejmladší, který na můj menší popud dali třetí spolu s nejstarším při zdobení přednost. No přiznávám se, že tý jsem hodně věcí k dozdobení nabízela... jen s množstvím sýra jsem jí v závěru naopak malounko přibrzdila ;-)

Tohle je pizza toho nejstaršího, ten si pizzu rozdělil vejpůl na dvě různý :-).

A tohle pizza naší třetí se spoustou masa a sýra uprostřed :-).

A pro nás jsem pizzy udělala já...  Půlka je vždycky tuňáková, na kečupu, se sýrem, rajčátky a jarní cibulkou... A půlka je se smetanovym základem, plátky šunky, kousky masa, žampiony, jarní cibulka a sýr... dole ve smetaně i navrchu... Tedy mý dva nejoblíbenější druhy... aspoň přibližně napodobený... 

Úplně jsem je  zapomněla po vyndání z trouby vyfotit a vzpomněla si až v polovině posledního dílku :-D

Moc dobrý to bylo... úplně jsem na ně dostala znovu chuť, jak o tom píšu :-)...
Budem muset upíct zas... a zase s dětmi. Jednak je to bavilo... a jednak tu pizzu, až na nejmladší, daleko líp jedly, než kdybych jí udělala úplně sama...
A tentokrát je nechám i něco nakrájet ;-)



P.S.: Mimochodem, to těsto vyšlo celkem na osm pizz o průměru cca 25 cm ;-)

2 komentáře:

  1. Vypadá fakt báječně! :) taky bych dělala doma,ale nejde mi udělat správné těsto - budď se lepí nebo je tlusté :D

    OdpovědětVymazat
  2. Díky ;-)... Já přidávám hladkou mouku, dokud lepit nepřestane, a nebo naopak trochu vody, když už je moc tuhý... A vyvaluju a vytahuju tak na tloušťku tří čtyř milimetrů, aby bylo hezky tenký ;-)
    A jinak, já dřív to těsto dělávala jinak... třebas jsem do něj zkoušela dávat vejce a podobně... až když jsem před pár lety začala doma píct chleba, došla jsem k tomuhle receptu, kdy jsem těsto na pizzu dělala stejně jak to na chleba, jen bez žitný mouky, pouze z tý klasicky bílý a bez přidání octa a s polovičním množstvím kmínu ;-)

    OdpovědětVymazat